پرش لینک ها

خدمات توسعه (Development) بر بستر ERP Dynamics 365 Business Central و مروری بر تجربیات اجرایی سامیکس در این حوزه

راهکار Microsoft Dynamics 365 Business Central یک راهکار ERP  (برنامه‌ریزی منابع سازمانی) استاندارد بین‌المللی است که متشکل از ماژول‌های مالی حسابداری، خرید و تأمین، فروش و بازاریابی، ساخت و تولید، مدیریت موجودی و انبار، مدیریت سرویس/خدمات پس از فروش، مدیریت پروژه و پرونده پرسنلی است که به طور پیش فرض در سیستم موجود بوده و بسته به ماهیت کسب و کار و فرایندهای شرکت‌ها پیکره‌بندی و پیاده‌سازی می‌شود. از سوی دیگر فرایندهای موجود در این سیستم مبتنی بر استاندارد APQC و به‌روش‌های (روش‌های بهینه) انجام کارها است و ارتباط بین ماژول‌ها کاملا بهم پیوسته و به منظور ایجاد جریان اطلاعاتی یکپارچه در سازمان طراحی شده است. همواره در پروژه‌های استقرار ERP تلاش بر این است که نیازمندی‌های سازمان، بصورت استاندارد و بر مبنای فرایندهای بهینه و استاندارد موجود در سیستم پیاده‌سازی شده و پاسخ داده شود.

اما همواره و در هر پروژه‌ای استقرار ERP ممکن است جزییات و زیرفرایندهایی وجود داشته باشد که امکان پاسخدهی به این نیازمندی‌های معقول کسب و کار از طریق امکانات موجود و استاندارد سیستم (Built-in) فراهم نباشد. این موارد ممکن است شامل سناریوهای ویژه یک صنعت خاص برای انجام یک کار، ارتباط سیستم ERP با نرم‌افزار و سخت‌افزارهای بیرونی، ساختار داده‌ای ویژه کسب و کار و یا دیتاست‌های ویژه برای ساخت گزارشات خاص مورد نیاز سازمان باشد. این امکان یعنی توسعه سیستم ERP به فراخور نیازهای ویژه سازمان در Dynamics 365 Business Central و در محیط توسعه آن (Environment Development) همواره فراهم است.

زبان AL

ضمناً قابل ذکر است که مایکروسافت یک market place را تحت عنوان app source برای به اشتراک گذاری و در دسترس قرار دادن افزونه‌های توسعه یافته روی Business Central و سایر راهکارهایش ایجاد نموده تا همه Client ها بتوانند در صورت نیاز به این مرجع مراجعه نمایند و از توسعه‌هایی که پیش‌تر انجام شده است استفاده نمایند.

توسعه ERP

توسعه Microsoft Dynamics 365 Business Central ERP  چگونه انجام می‌شود ؟

از همان ابتدا، فناوری کلیدی که باعث شد Dynamics 365 Business Central یا در آن زمان Navision (NAV) شکل بگیرد زبان C/AL  بوده است. این زبانی است که کل راهکار به وسیله آن نوشته شده است؛ از بلوک‌های اصلی پایگاه داده، مانند ارسال روال‌ها و محاسبات مالیاتی، تا کد سفارشی که به طور خاص برای کسب و کار شما نوشته شود.  به عنوان یک زبان توسعه،  C/AL پیچیده نیست. رویه‌ای است به این معنی که در بیشتر موارد یک توسعه‌دهنده باید بنویسد “اگر چیزی درست است، پس این کار را انجام دهید، در غیر این صورت آن را انجام دهید. ” هنگامی که کد مربوطه نوشته شد، مستقیماً در همان پایگاه داده‌ای که بقیه داده‌های ERP شما ذخیره می‌شود، ذخیره می شود و تغییرات بلافاصله اعمال می شوند. در سال 2018 مایکروسافت زبان AL (یا افزونه 2.0) را راه اندازی کرد. AL از ابتدا بگونه‌ای طراحی شد تا برای توسعه دهندگان فعلی C/AL آسان باشد و از مفاهیم و ساختارهای مشابه C/AL استفاده کنند.

توسعه Business Central

حال با این تغییرات و بروزرسانی‌های مایکروسافت چه کاری می‌توانید با AL در ERP D365 Business Central انجام دهید؟ خوشبختانه تقریباً همه چیز. می‌توانید کارهای ساده‌ای مانند افزودن فیلدها و جداول، یا کارهای بسیار پیچیده‌تر مانند نوشتن ماژول‌های جدید که به طور یکپارچه با سیستم اصلی ادغام می‌شوند، انجام دهید. به عنوان یک قانون کلی، اگر می‌خواهید چیز جدیدی به سیستم اضافه کنید، می توانید آن را به راحتی با AL انجام دهید. بنابراین محدودیتی از نظر فنی برای توسعه وجود ندارد.

با این حال، جایی کار پیچیده‌تر می‌شود که می خواهید چیزی را تغییر دهید که در سیستم قبلاً بطور استاندارد وجود دارد. در واقع تحلیل دقیق مسئله و داشتن تفکر جامع در تحلیل موضوع به گونه‌ای که تعارضی بین استانداردهای سیستم و بخش توسعه یافته وجود نداشته باشد و در ضمن قسمت توسعه یافته با کلیت سیستم و ماژول‌ها یکپارچه باشد، چالش اصلی در توسعه سیستم ERP است.

اگر توسعه دهندگان بتوانند هر چیزی را که دوست دارند در سیستم اصلی تغییر دهند (یا بنا به خواسته مدیر مجبور به تغییر سلیقه‌ای سیستم شوند)، باز هم در در آینده با مشکلات مواجه خواهند شد. چرا که اگر در نسخه جدید سیستم اصلی، نحوه کار آن بخش کرده باشد، تنها راه حل این است که یک توسعه دهنده دوباره دست به کار شود تا نحوه ترکیب دو تغییر مختلف را بررسی کند. البته برای حل این مشکل مایکروسافت مفهومی به نام “رویدادها” معرفی کرد. اینها نقاط خاصی در سیستم اصلی هستند که توسعه‌دهندگان می‌توانند برای ایجاد تغییرات کدهای خود را به آنها گره بزنند. این بدان معنی است که تا زمانی که رویداد هرگز تغییر نکند، بدون توجه به تغییرات دیگری در نسخه جدید، کد سفارشی به کار خود ادامه خواهد داد. بنابراین، با اتصال به این رویدادها، AL این قدرت را دارد که نحوه عملکرد بخش‌های استاندارد سیستم، مانند تغییر محاسبات قیمت فروش یا هدایت موجودی به مکان‌های مختلف را تغییر دهد. خوشبختانه مایکروسافت، در هر نسخه از NAV 2016 به بعد رویدادهای بیشتری را برای توسعه دهندگان اضافه کرده است.

بنابراین می‌توان گفت با تغییرات انجام شده توسعه Dynamics 365 Business Central محدودیتی فنی ندارد. با جدا کردن کدهای سفارشی از هسته سیستم، AL این امکان را می‌دهد که راه حل ERP خود را با نیازهای دقیق کسب و کار خود سفارشی کنید، بدون اینکه بعدها در ارتقا پیچیدگی و مشکلات بیشتری پیدا کنید. بنابراین، می‌توانید بدون از دست دادن انعطاف‌پذیری که Dynamics 365 Business Central را به یک راه‌حل عالی ویژه سازمان شما تبدیل می‌کند، از این راه‌حل بهره ببرید. Business Central با وجود ماژول‌ها و امکانات آماده بسیار و فرایندهایی مبتنی بر به‌روش‌ها و قابلیت توسعه و کدنویسی؛ می‌تواند به پلتفرمی پویا و چابک در سازمان شما تبدیل شده و همراه با کسب و کار شما رشد نماید.

برخی از تجربیات شرکت سامیکس در حوزه توسعه ERP D365 Business Central

تجربیات سامیکس در توسعه ERPهمانطور که ذکر شد، هر پروژه پیاده سازی و استقرار ERP ممکن است به فراخور نیازهای صنعت خود یا ویژگی‌های متفاوت کسب و کار نیاز به توسعه و کدنویسی ویژه داشته باشد و از سوی دیگر اهمیت و ضرورت توجه به استانداردها و به‌روش‌های موجود در سیستم ERP باعث می‌شود در درجه اول تلاش بر پاسخگویی نیازها مبتنی بر روش استاندارد باشد و در غیر این صورت پس از تحلیل دقیق و همه جانبه موضوع دست به دامان توسعه سیستم می‌شویم.

بطور کلی توصیه می‌شود حجم توسعه سیستم در پروژه پیاده سازی ERP از 20% عبور نکند. به زبان ساده به این معنی است که 80% زمان پروژه به پیاده‌سازی و جاری کردن فرایندهای موجود و بهینه سیستم در ماژول‌های مختلف اختصاص یاید و حداکثر 20% زمان کل برای پیاده‌سازی نیازهای خاص و توسعه‌ای استفاده شود. هرچند ذکر این نکته حائز اهمیت است که بسیاری از سازمان‌ها نیازی به توسعه نداشته و خود سیستم و ماژول‌های آن برای پاسخگویی به نیازهای کامل سازمان کافی است؛ با این حال برخی دیگر از سازمان‌ها نیاز به Development دارند.

در ادامه به معرفی برخی تجربیات سامیکس در حوزه توسعه سیستم Business Central می‌پردازیم. ذکر این موارد با هدف آشنایی شما با انعطاف‌پذیری Business Central در بخش توسعه و نیز توان اجرایی و توسعه‌ای شرکت سامیکس صورت می‌گیرد. این توسعه‌ها بنابه نیاز سازمان‌ها در پروژه‌های استقرار سیستم یا به منظور بومی‌سازی سیستم برای شرکت‌های ایرانی انجام شده است. توسعه‌های انجام شده عمدتاً پس از استقرار سیستم در فاز 1 و زیر بار رفتن امکانات اصلی سیستم و پس از تحلیل و شناخت کافی از مسئله انجام شده است. با توجه به این که هر پروژه پیاده‌سازی و استقرار ERP یک پروژه منحصر بفرد با مولفه‌های ویژه خود است، بنابراین پیاده‌سازی و توسعه ERP نیز برای هر مجموعه شرایط خاص خود را داشته و بنابه ماهیت کسب و کار، سطح بلوغ سازمان، فرایندهای عملیاتی و  غیره متفاوت است و این امر در سازمان شما نیز بصورت اختصاصی باید انجام شود.

1- افزونه چک و خزانه‌داری ویژه ایران

با توجه به تفاوت‌هایی که مفهوم و کاربرد چک در معاملات بین‌المللی و کشور ایران دارد (از جمله این که چک خارج از ایران بدون تاریخ بوده و وجه نقد محسوب می‌شود)، شرکت سامیکس برای سهولت استفاده از سیستم برای شرکت‌های ایرانی و بومی‌سازی سیستم اقدام به توسعه افزودنه خزانه‌داری ایرانی نموده است و برای همه شرکت‌های داخلی نیز قابل استفاده است. این افزونه بطور کامل با ماژول مالی سیستم ERP یکپارچه و همسو است. جدا از مفهوم چک و جزییات و مراحل آن که بطور کامل پیاده‌سازی شده است، مفاهیم دیگر خزانه‌داری مانند سفته، LC و ضمناتنامه، صندوق و .. نیز در این افزونه وجود دارد.

افزونه چک و خزانه داری

2- توسعه مفهوم و فرایند کنترل کیفیت QC

در راهکار ERP D365 Business Central امکاناتی در حوزه QC وجود دارد، از جمله ثبت کامنت‌ها، الصاق تصویر یا فایل الکترونیکی کنترل کیفی، تعریف ایستگاه‌های کنترل کیفی و … . اما این امکانات برای برخی تولیدکنندگان کافی نبوده و نیاز به ثبت رویه‌های QC برای محصولات مختلف، روی پارامترهای اندازه‌گیری مختلف و در ایستگاه‌ها و محل‌های مختلف وجود دارد و در صورتی که استانداردهای کنترل کیفی محصول پاس نشود، سیستم اجازه بستن سند تولید، یا دریافت کالا در انبار، یا خروج کالا از انبار را ندهد. این رویه و رویه‌های مشابه توسط شرکت سامیکس و با تکیه بر توان توسعه‌ای در سیستم پیاده‌سازی شده است.

کنترل کیفیت

3- اتصال به نرم افزار طراحی و سفارش‌گیری (تولیدی سفارش محور)

در یکی از پروژه‌های پیاده‌سازی و استقرار ERP، سازمان مورد نظر از ابزار خاصی برای طراحی محصول و همچنین سفارش‌گیری با نام تجاری IMOS استفاده میکرده و BOM محصول و مسیر تولید بهمراه جزییاتی دیگر در این نرم‌افزار ایجاد می‌شده است. لازم به ذکر است که این نرم افزار وب سرویس نداشته و بنابراین روش اتصال شسته رفته وب سرویسی در دسترس نبوده است، فلذا برای یکپارچگی نیاز به توسعه و کد نویسی بوده است. پس از استقرار ماژول‌های سیستم ERP در سازمان، موضوع اتصال سیستم ERP و نرم افزار IMOS توسط تیم اجرایی سامیکس انجام شده و داده‌های سیستم طراحی و سفارش‌گیری به سیستم ERP ارسال می شود.

نرم افزار سفارش گیری

4- پیاده‌سازی فرم سفارش‌گیری فروش کالای مهندسی (تولیدی سفارش محور)

با توجه به پیچیدگی‌های سفارش‌گیری و دخیل بودن پارامترهای متعدد در سفارش گیری و تبدیل این پارامترهای از جنس فروش به پارامترهای از جنس تولید برای یکی از مشتریان تولیدکننده، یک فرم سفارش گیری ویژه این سازمان پیاده‌سازی شد که با دریافت پارامترهای متنوعی که مشتری هنگام سفارش اعلام می‌کند، قیمت و سایر پارمترهای تولید مانند BOM را بطور خودکار محاسبه نموده و از روی سند فروش امکان ایجاد سند تولید برای سفارش مربوطه را فراهم می‌نماید. پیاده‌سازی این مورد نیازمند توسعه ماژور و چند هزار خط کد در ERP طی چند ماه کار توسعه دهندگان سامیکس بوده است.

فرم سفارش

5-  توسعه فرایند قیمت‌گذاری محصول (بازرگانی با انبار)

با توجه به نیاز یکی از مشتریان سامیکس به قیمت‌گذاری ویژه روی محصولات که تحت تأثیر پارامترهای متعددی مانند انبار مربوطه، شهر، رده مشتری، نوع محصول، ساعات روز، حجم فروخته شده، موجودی انبار و … بوده است و امکانات استاندارد سیستم برای مدیریت این موضوع کافی نبوده است، توسعه این بخش از سیستم توسط سامیکس ویژه این سازمان در حین استقرار ERP انجام شده است. بدین ترتیب صفحات جدیدی برای ایجاد سیاست‌های قیمت‌گذاری برای محصولات ایجاد شده که توسط مدیران بصورت روزانه تنظیم شده و توسط کاربران استفاده می‌شود. این توسعه در کنار سیستم ERP باعث سیستمی شدن کارها و همچنین منجر به رفع مانع رشد سازمان در خصوص فروش محصولات و مقیاس پذیری کسب و کار سازمان در بخش فروش نیز گردید.

فرآیند قیمت‌گذاری محصول

6- اتصال به e-Commerce (کسب و کار اینترنتی)

یکی از بخش‌های مهم پروژه پیاده‌سازی و استقرار ERP برای شرکت‌های با ماهیت کسب و کار اینترنتی، اتصال و ارتباط سیستم فروش آنلاین (سیستم Front Office) با سیستم ERP (سیستم Back Office) سازمان است. سامیکس تا کنون در چندین پروژه این ارتباط و اتصال را ایجاد نموده است. این ارتباط در یکی از پروژه‌های بزرگ از طریق دیتابیس واسطه‌ای (Intermediary Database) انجام شده است و بدین ترتیب پس از انجام عملیات مربوطه در اپلیکیشن یا سایت ایکامرس، نتایج مربوطه به ERP ارسال می‌شود. این نتایج شامل ثبت تمامی تراکنش‌های مالی و سایر داده‌های لازم در حساب مشتری، تامین کننده، بانک و … بصورت خودکار بوده است. همچنین در پروژه‌ دیگری این امکان از طریق وب سرویس فراهم شده است تا داده‌هایی مانند سفارشات فروش از سایت فروش آنلاین به ERP و موجودی SKU‌ها و قیمت از ERP به فروشگاه اینترنتی ارسال می‌شود. لازم به ذکر است که پلتفرم‌های معروف ایکامرس مانند Magento، WooCommerce، Nop Commerce استانداردهای لازم را داشته و این
اتصال را تسهیل می کنند.

پایگاه داده سازمان یافتهاتصال ERP به e-Commerce

7- اتصال به پورتال مشتریان (تولیدکننده سفارش محور)

در یکی از پروژه‌های پیاده‌سازی ERP در کشور کانادا، نیاز مشتری اتصال سیستم ERP به یک پورتال شناخته شده مشتریان به نام Paradigm بوده است. در این سیستم مشتری نیازهای خود را در مورد محصول وارد می‌کند و این اطلاعات پس از پردازش و تبدیل به پیش فاکتور،از طریق ارتباطات استاندارد وب سرویسی به ERP Business Central ارسال می‌گردد و تبدیل به داده‌های مورد نیاز برای تأمین و تولید سفارش شامل BOM، مسیر تولید و جزییات مربوط به سفارش می‌شود. اتصال ERP به نرم افزار Paradigm بطور کامل توسط شرکت سامیکس و بر اساس سناریوی سازمان در این پروژه انجام شده است.

اتصال به Paradigm

جمع‌بندی

بنابر آنچه که در ابتدای مطلب ذکر شد، راهکار   ERP Dynamics 365 Business Central، علاوه بر این که شامل ماژول‌های آماده و استاندارد بر اساس استاندارد APQC است، امکان توسعه و کدنویسی را نیز برای پوشش نیازهای خاص سازمان‌ها فراهم نموده است و از نظر تکنیکی محدودیتی برای Development این سیستم وجود ندارد و با استفاده از زبان AL هر نوع توسعه‌ای در این سیستم امکان‌پذیر است. تنها الزام و ضرورت موضوع تحلیل صحیح و دقیق مسئله بصورت جامع پیش از توسعه است که از دوباره کاری‌ها، اتلاف و اشتباهات پیش‌بینی‌نشده پس از توسعه جلوگیری شود. در نهایت برخی از تجربیات شرکت سامیکس در حوزه توسعه سیستم ERP Business Central در پروژه‌های مختلف ذکر گردید تا هم با امکانات توسعه‌ای این سیستم جامع و انعطاف‌پذیری آم و هم با توان اجرایی شرکت سامیکس در این بخش آشنایی بیشتر حاصل گردد.

همین امروز Business Central را به کار بگیرید

تا سازمان شما هم در لیست تجربیات موفق پیاده سازی ERP قرار بگیرد!

درخواست دمو