پرش لینک ها

آشنایی با کلیه راهکارهای سازمانی مایکروسافت در یک نگاه

picture1در ادامه این متن تاریخچه مختصری از برخی از راه حل های مایکروسافت که در 10 سال گذشته برای مشاغل توسعه یافته اند را به شما ارائه خواهیم داد، ابتدا با توضیحی کلی از چیستی راه حل های مایکروسافت و چرایی اهمیت آنها آغاز خواهیم نمود. 

Microsoft Solutions اصطلاحی است که شامل طیف وسیعی از محصولات و خدماتی است که مایکروسافت برای کمک به مشاغل در دستیابی به اهداف خود ارائه می دهد. برای هرگونه نیاز به ایجاد، مشارکت، برقراری ارتباط یا ایمن سازی داده ها، مایکروسافت راه حلی برای شما دارد. راه حل های مایکروسافت به گونه ای طراحی شده اند که به طور یکپارچه با یکدیگر و همچنین با سایر پلتفرم ها و فناوری ها ارتباط برقرار کنند تا بهترین نتایج ممکن را برای کسب و کار شما در پی داشته باشند. 

راه حل های مایکروسافت به طور مداوم در حال تحول و نوآوری هستند تا با نیازها و انتظارات در حال تغییر بازار هماهنگی داشته باشند. مایکروسافت سرمایه گذاری زیادی در تحقیق و توسعه و همچنین در خرید و مشارکت با سایر شرکت ها انجام می دهد تا راه حل های پیشرفته ای را ارائه دهد که می تواند هر چالش یا فرصتی را حل کند. راه حل های مایکروسافت مورد اعتماد میلیون ها مشتری در سراسر جهان قرار گرفته است، از مشاغل کوچک گرفته تا شرکت های بزرگ، در صنایع و بخش های مختلف. 

در این مقاله، دسته بندی های مختلف راه حل های مایکروسافت و اینکه چگونه می توانند برای شما مفید باشند را بررسی خواهیم کرد. ما همچنین به برخی از پیشرفت ها و دستاوردهای کلیدی Microsoft Solutions در 10 سال گذشته اشاره خواهیم نمود 

همچنین بخوانید:  تفاوت های بین انبارداری پایه و پیشرفته در Business Central ERP مایکروسافت

Microsoft Dynamics:  

این خانواده متشکل از برنامه های نرم افزاری برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) و مدیریت ارتباط با مشتری (CRM) است که به کسب و کارها در مدیریت عملیات، فروش، بازاریابی و ارتباط با مشتریان کمک می کند. مایکروسافت چندین شرکت را برای گسترش مجموعه Dynamics خود خریداری کرد، مانند خرید Great Plains  در 2001 و  Navisionدر سال 2002 که بعدا تبدیل به Dynamics NAV شد و درحال حاضر با نام تجاری Dynamics Business Central شناخته می شود و خرید Axapa ERP  در سال 2002 توسط مایکروسافت که بعدا به نام Dynamics AX  شناخته شد و درحال حاضر با نام تجاری
Dynamics 365 Finance and Operation فعالیت می کند. 

Office 365: 

سرویس مبتنی بر اشتراک است که دسترسی به محصولات مختلف مایکروسافت مانند Office، Windows، Teams، OneDrive، SharePoint  و غیره را فراهم می کند. مایکروسافت 365 در سال 2017 به عنوان جانشین آفیس 365 راه اندازی شد که در سال 2011 معرفی شد. هدف مایکروسافت 365 ارائه یک تجربه یکپارچه و یکسان برای کاربران در تمامی دستگاه ها و پلتفرم ها است. 

 

Microsoft Power Platform: 

مجموعه ای از ابزارهای کم کد و بدون کد (Low code No Code) است که به کاربران امکان می دهد برنامه ها، گردش کارها و گزارش ها را ایجاد و خودکار کنند. پلتفرم Power از چهار جزء تشکیل شده است Power Apps، Power Automate، Power BI  و Power Virtual Agents پلتفرم پاور در سال 2018 به عنوان راهی برای توانمندسازی کاربران برای حل مشکلات تجاری بدون کدنویسی راه اندازی شد. 

همچنین بخوانید:  نرم افزار ERP مایکروسافت (business central) چه ماژول هایی دارد؟

Microsoft Fabric: 

محصول جدیدی است که در 23 می 2023 در رویداد Microsoft Build معرفی شد و که Power BI برای همگان شناخته شده است در حال حاضر به عنوان بخشی از هر دو خانواده پاور پلتفرم و فابریک در نظر گرفته می شود و این سیستم یک پلتفرم تحلیلی یکپارچه و سرتاسری بین تمام محصولات مایکروسافت است که فناوری‌هایی مانند Azure Data Factory، Azure Synapse Analytics و Power BI را در یک محصول واحد ادغام می‌کند. هدف Fabric ساده‌سازی و تسهیل فرآیند تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از داده‌های ذخیره‌شده در یک مخزن مرکزی، با استفاده از قالب استاندارد صنعتی Delta Parket است. Microsoft Fabric حاصل حداقل چهار سال کار این شرکت برای یکپارچه سازی خدمات داده خود است. مایکروسافت فابریک در حال حاضر در مرحله پیش نمایش است و در اواخر سال جاری در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. انتظار می‌رود که این پلتفرم با توانمندسازی سازمان‌ها برای کار با مخازن اطلاعات، ساده‌سازی گردش‌های کاری و به حداکثر رساندن دارایی‌های اطلاعاتی، چشم‌انداز تحلیل داده‌ها را متحول کند.  

یک دیدگاه بگذارید