پرش لینک ها

مـزایا و چالش‌های پیاده‌سازی راهکار جامع برنامه‌ریزی منابع سازمانی ERP از منظر حسابداری

سامانه بـرنامه‌ریزی مـنابع سـازمانی همچون دیگر سامانه‌های طراحی و ارائه‌شده بـرای بهبود در عملکرد واحدهای اقتصادی دارای مزایا و معایب است که سعی خواهیم کرد به اختصار به برخی از آن‌ها اشاره شود:

مزایا:

الف) راهکار جامع بـرنامه‌ریزی مـنابع سازمانی طیف گسترده‌ای از عملیات سازمان را پوشش می‌دهند و با یکپارچه‌سازی بخش‌ها و فرآیندهای مختلف سازمان، منجر به امکان محاسبه بها تمام شده تولید می‌گردند و درواقع فـرض سـودمندی در بـرابر هـزینه را تـحقق مـی‌بخشند. هم‌چنین اگر این راهکار بر اساس نرم‌افزارهای ERP شناخته شده جهانی-مانند Dynamics NAV- انجام گیرد، فرصت مناسبی برای به‌روز کردن رویه‌ها و خطی مشی‌ها و یکنواخت کردن آن‌ها بر اساس بهروش‌های (Best Practice) صنایع مختلف است.

ب) ماهیت همه راهکارهای برنامه‌ریزی منابع سازمانی، خودکار کردن فرآیندهای کسب‌وکار و تسهیم عمومی اطلاعات در سازمان اسـت، اما با اهمیت‌ترین جنبه پیاده‌سازی نرم‌افزار ERP امکان دسترسی ارائه به موقع و در لحظه اطلاعات به منظور ارائه گزارش‌های راهبردی و مدیریتی است.

پ) در صورت انطباق فرآیندهای سازمان بر بهروش‌هایی که در نرم‌افزارهای ERP در نظر گرفته شده است، این مهم منجر به اثربخشی و کارایی در عملیات، امکان زمان‌بندی دقیق و به موقع و همچنین ارائه اطلاعات مهم، بهبود برنامه‌ریزی و کنترل مؤثر و بهتر پروژه‌های سازمان می‌گردد.

ت) راهکارهای بـرنامه‌ریزی منابع سازمانی در تولید اطلاعات به موقع در پاسخ‌گویی به بهبود کنترل و تصمیم‌گیری راهبردی توانمند هستند. هم‌چنین به شرکت‌ها توانایی بهبود فرآیندهای کسب‌وکار با یکپارچه‌سازی همه زمینه‌های در حال کار درون سازمان را می‌دهد.

ث) دیگر مـزیت اصـلی پیاده‌سازی نرم‌افزار ERP، اثربخشی از راه کدگذاری اطلاعات است. از دید اطلاعات حسابداری مالی، در شرکت‌هایی که سامانه‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی را به کار گرفته‌اند، یک کاهش در چـرخه گـزارشگری مالی دیده می‌شود. درواقع، شواهد اثـبات‌شده در مورد استفاده‌کنندگان سامانه برنامه‌ریزی منابع سازمانی نشان می‌دهد سامانه‌های برنامه‌ریزی منابع سازمانی تأثیر در گزارش‌گیری را از راه پردازش رویدادهای واحد تجاری به صورت اثربخش‌تر بهبود و چرخه‌های مالی را کاهش می‌دهد. کاهش در طول چرخه گزارشگری بـه شرکت‌هایی کـه از نرم‌افزارهای ERP استفاده مـی‌کنند اجازه می‌دهد تا صورت‌های مالی را برای استفاده‌کنندگان بیرونی، بسیار به موقع تر فراهم کنند و در نتیجه مربوط بودن آن‌ها را افزایش دهند.

همچنین بخوانید:  12 دلیل برای انتخاب Dynamics 365 Business Central به عنوان ERP مناسب کسب و کار شما

چالش‌ها:

پیاده‌سازی هر نرم‌افزار ERP از دیدگاه سازمان‌ها و موارد مربوط به فن‌آوری و جنبه‌های فرهنگی، مانند هر مـحصول (نـرم‌افزاری) دیگری دارای چالش‌هایی است که سعی خواهیم کرد به اختصار این چالش‌ها را بررسی کنیم:

الف) پیاده‌سازی آن‌ها دشوار است: پیاده‌سازی نرم‌افزارهای ERP به دلیل گره خوردن با بخش مالی سازمان که مهم‌ترین بخش هر بنگاه اقتصادی است دشوار است و می‌تواند برای سازمان بسیار چالش‌برانگیز باشد. به همین دلیل سازمان‌ها و شرکت‌ها برای پیاده‌سازی نرم‌افزار ERP معمولاً راسا اقدام نمی‌کنند و ترجیح می‌دهند تا به کمک شرکت‌ها و مشاورانی که تجربه کافی پیاده‌سازی این راهکار را داشته‌اند وارد این مسیر شوند.

ب) گران است: با توجه به افزایش نرخ ارز در سالیان اخیر، هزینه استقرار و پیاده‌سازی نرم‌افزار ERP در سال‌های اخیر به شدت بالا رفته و امکان رقابت این نرم‌افزارها با نرم‌افزارهای ایرانی از بین رفته است. خوشبختانه در این زمینه شرکت سامیکس توانسته است با بومی‌سازی Dynamics NAV که در سالیان اخیر پرفروش‌ترین نرم‌افزار ERP در سطح جهان بوده است این چالش را از بین ببرد.

پ) پیـاده‌سازی آن زمـان‌بر است: در صورت ورود گروه پیاده‌سازی که تجربه کافی پیاده‌سازی و استقرار نرم‌افزار ERP ندارد، پروسه پیاده‌سازی می‌تواند بسیار طولانی و چالش‌برانگیز باشد و ادامه کار بخش مالی را دچار چالش کند.

ث) اسـتفاده از راهکارهای برنامه‌ریزی منابع سازمانی یک تصمیم راهبردی است و در حقیقت روی سرنوشت سازمان و موفقیت آن شرط‌بندی می‌شود. به دلیل همین اهمیت، یکی از الزامات پیاده‌سازی نرم‌افزار ERP پشتیبانی مدیران شرکت و مخصوصاً مدیر مالی مجموعه برای گذار موفقیت‌آمیز از تغییرات حاصل از این نرم‌افزار است.

همچنین بخوانید:  ERP بیزنس سنترال مایکروسافت چطور با استفاده از بانکداری باز کار مغایرت گیری بانک های شما را آسان می کند؟

یک دیدگاه بگذارید