پرش لینک ها

سیستم برنامه‌ریزی و کنترل در مدیریت جامع پروژه

سیستم جامع مدیریت پروژه، کل چرخه حیات پروژه را از آغاز تا پایان در بر می‌گیرد. همان‌طور که می‌دانید، هر پروژه شامل چهار بخش اصلی برنامه‌ریزی، اجرا، کنترل و اختتام است. در این نوشته می‌خواهیم به سیستم برنامه‌ریزی و کنترل پروژه‌ای بپردازیم که با نگرش بر استاندارد بین‌المللی PMBOK 2004 پیاده‌سازی شده است؛

بدون شک پس از ابلاغ هر پروژه، فرآیند برنامه‌ریزی آن در سیستم آغاز می‌شود و تهیه منشور پروژه و تکمیل تدریجی اطلاعات پروژه باید در بخش برنامه‌ریزی صورت بگیرد. ساختار شکست کار (WBS)، ساختار شکست هزینه (CBS)، ساختار شکست تجهیزات موردنیاز (EBS)، ساختار شکست مخاطرات (RBS)، زمان‌بندی پروژه و ارزش افزوده از جمله اطلاعاتی هستند که باید درباره آن‌ها در بخش برنامه‌ریزی تصمیم‌گیری شود.

در شکل زیر شمایی از محورهای برنامه‌ریزی پروژه به نمایش گذاشته شده است:

به جهت اجتناب از ورود حجم وسیع اطلاعات پروژه‌ها، سیستم مدیریت کارآمد، سیستمی‌ست که دارای امکانات زیر باشد:

تیپ‌سازی پروژه‌ها بر اساس نوع و نحوه انجام
ورود اطلاعات پروژه در سطوح مختلف، با توجه به حساسیت و نیاز کاربر
لذا سیستم برنامه‌ریزی و کنترل پروژه باید دارای بخش‌های زیر باشد:

زیرسیستم الگوسازی
زیرسیستم برنامه‌ریزی
زیرسیستم کنترل پروژه

در زیرسیستم الگوسازی اقداماتی نظیر: تدوین پروژه‌ها، تدوین فرآیند و شاخص‌های فرآیند، تدوین مدل هزینه، تدوین مدل کار، تدوین مدل تجهیزات، تدوین مدل مخاطرات و… انجام می‌شود و تلاش می‌شود که مستندات به بهترین شکل قابل‌ارزیابی باشند. با استفاده از مدل‌سازی، مفاهیم مجرد و غیرملموس برای کاربران، معنی‌دار می‌شوند و چنانچه مشکلی به وجود بیاید، بدون اینکه تأثیری بر کل کار بگذارد، در همان آغاز حل می‌شود.

در زیرسیستم برنامه‌ریزی اقداماتی نظیر تهیه منشور پروژه، بودجه‌ریزی و اخذ اعتبار و انتخاب و تطبیق الگو انجام می‌شود و در زیر سیستم کنترل پروژه، ثبت گزارش پیشرفت پروژه، کنترل پیشرفت فیزیکی و مالی، تحلیل عملکرد و کنترل ریسک باید مدنظر باشند.

یک دیدگاه بگذارید