پرش لینک ها

شرکت های ERP در ایران در سال 2021

با ادامه تغییر و تحولات جهان بر اساس پدیده‌هایی نظیر ادامه تاثیرات پاندمی در سال 2021 که به سرعت بخشی به حرکت به سوی تحول دیجیتال در جهان منجر شد، امروزه خدمات شرکت های ERP در ایران مورد استقبال قابل توجهی از سوی مشتریان قرار گرفته است.

شرکت‌های ارائه دهنده ERP ​در ایران هر کدام راهکارهای داخلی و یا خارجی مختلفی را به مشتریان ارائه می‌دهند، سوال این است که کدامیک از این تعداد و تنوع بالای راهکارها، مناسب و بهترین انتخاب برای هر کسب و کاری است، چه عواملی بر این انتخاب استراتژیک سازمان بیشترین تاثیر را دارند و چه دستورالعمل یا متد استانداری برای انتخاب ارائه دهنده سیستم یکپارچه ERP وجود دارد؟

اگر کسب و کار شما در طول چند سال اخیر رشد داشته است و نام تجاری، محصولات و خدمات شما در حال افزایش و روبه رشد چشمگیری است، در چنین شرایطی شما نیاز خواهید داشد که از یک ERP برای برنامه ریزی منابع سازمانی‌تان که متناسب با مدل کسب و کار شما است استفاده کنید. انتخاب شرکت مناسب برای خرید نرم افزار ERP شما مسئله بسیار کلیدی و گره خورده با اقدامی استراتژیک است چرا که می‌تواند کل سازمان شما را برای حداقل 10 سال آینده بیمه کند. مساله اصلی اینجاست که چه شرکتی را برای این کار انتخاب می‌کنید؟ چه شرکتی می‌تواند اعتماد شما را برای یک همکاری طولانی مدت جلب کند؟ برای پاسخ بهتر به این سوال می بایست حداقل از این 3 منظر به مساله نگریست؛

  1. کیفیت خدمات ارائه شده به مشتریان

اولویت اول انتخاب یک شرکت موفق پیاده سازی ERP کیفیت، چند و چون و فرهنگ ارائه خدمات به مشتری در آن شرکت است. ایجاد رضایت در مشتری شامل اقدامات لازمی است که شرکت پیاده کننده برای تضمین منافع مشتری به بهترین شکل ممکن انجام می دهد. هنگام تصمیم گیری برای بهره بردن از همکاری یک شرکت برای پیاده سازی ERP باید سوال های زیر را مطرح کنید:

  • آیا شرکت پیاده ساز به اولویت ها و معیارهای موفقیت کسب و کار شما پایبند است؟
  • آیا شرکت شما اعتماد لازم و کافی را حین بحث پیرامون فرآیندهای حیاتی کسب و کار از شرکت پیاده ساز دریافت می کند؟
  • آیا منابع مربوط به چرخه فروش شرکت شما همان منابعی است که شرکت پیاده ساز به منابع شما اختصاص داده است؟
  • آیا شرکت پیاده ساز تعهدات لازم را هنگام تحویل یک فرآیند یا آیتم حفظ می کند؟
  • آیا آنها واقعا علاقه مند به کار برای شرکت شما هستند؟
  • آیا شرکت پیاده ساز برنامه مناسبی برای حمایت از کسب و کار شما پس از راه اندازی سیستم در نظر دارد؟
  1. تجربه پیاده سازی

آیا تا به حال مکالمه ای در مورد کسب و کار خود با کسی داشته اید که هیچ ایده ای در مورد مطلبی که شما بیان می کنید نداشته باشد؟ قطعا کار کردن با یک شریک پیاده ساز قابل اعتماد که تجربه پیاده سازی موفقیت آمیز نرم افزار ERP را با سازمان هایی در حوزه کسب و کاری شما دارد بسیار ارزشمند است. چنین شرکتی قطعا بهترین توصیه های اجرایی را بر مبنای بهروش های مربوط به کسب کار شما در طی پیاده سازی ERP به شما ارائه خواهد داد و قطعا این فرآیند را بهبود می بخشند. به یاد داشته باشید که هدف اصلی انتخاب شریک مناسب دستیابی به اهداف مربوط به کسب و کار شماست. برای برخورداری از بهترین تجربه پیاده سازی سوالات زیر را بپرسید:

  • آیا شرکت پیاده ساز می تواند دو یا سه رفرنس در مورد کسب و کار و یا سازمان مشابه کسب و کار شما ارائه دهد؟
  • آیا آنها فرآیندهای کسب و کار شما و بهروش های (Best –Practice) مربوط به آن را درک می کنند؟
  •  آیا می توانند به شما بگویند راه کارهایی که شرکت های دیگر در کسب و کار شما استفاده می کنند چیست؟
  • آیا آنها توصیه هایی برای راه های بهبود کسب کار شما بر اساس به روش ها ارائه می دهند؟
  • آیا آنها به طور مؤثر می توانند توصیف کنند که پیاده سازی موفق چگونه به نظر می رسد (از جلسه ابتدایی پروژه تا زمان راه اندازی نهایی)؟
  1.  اعتماد

یکی از ارزشمندترین دارایی های یک شرکت، اعتماد به شرکای تجاری خود است. داشتن اعتماد به شرکت پیاده ساز ERP فاز پیشینی پیاده سازی موفق در یک سازمان است زیرا قرار است شما برای یک دهه یا بیشتر یک رابطه ی کاری با شرکت پیاده ساز داشته باشید. بدیهی است که چنین رابطه کاری طولانی مدتی بدون اعتماد میسر نیست. به عنوان یک صاحب کسب و کار که درک کاملی از ارزش چنین اعتمادی دارید لطفا سوالات زیر را مطرح کنید:

  • آیا شما دسترسی مستقیم به مدیر عامل و یا منابع سطح بالا در سازمان شریک ERP  خود را دارید؟
  • آیا شرکت پیاده ساز علاقه مند به موفقیت کسب و کار شما به واسطه پیاده سازی ERP دارد یا صرفا علاقه مند به فروختن یک راهکار نرم افزاری به شماست؟
  • آیا آنها مایل به خروج از فرآیند انتخاب ERP مناسب برای کسب و کار شما در صورتی که این خروج منافع شرکت شما را حفظ بکند هستند و یا اصرار به انتخاب شدن ERP خود را دارند؟
  • آیا آنها حاضرند نیمه شب تلفن خود را بابت از کار افتادن سیستم شما پاسخ دهند؟

قبل از اینکه بر روی راه حل ERP خود تمرکز کنید تا کسب و کار خود را به سطح بالاتری برسانید، همیشه یک گام به عقب بردارید و بر این موضوع عمیقتر بیاندیشید که چه کسی قرار است پیاده سازی ERP شرکت شما را بر عهده بگیرد. انتخاب شریک مناسب برای موفقیت کسب و کار شما امری حیاتی است.

توجه کنید مشاور استقرار ERP فقط یک تامین‌کننده برای سازمان شما نخواهد بود. بلکه این مشاور به نوعی همکار استراتژیک و همسفر شما در تحول سازمان به سوی بهبود و توسعه ظرفیت‌ها و بهره‌وری است. استقرار ERP گاهی منجر به بهبود فرآیندهای کاری شده و حتی‌امکان توسعه کسب و کار از طرق جدید مثل فروش آنلاین و ارتباط اتوماتیک با مشتری از طرق مختلف نظیر ایمیل و واتس اپ و پیامک و … را در اختیار شما قرار می‌دهد. فلذا یک مشاور خوب در پیاده سازی ERP میتواند با انتقال تجربیات موفق در بهبود عملکرد سازمان شما موثر باشد.

تاریخچه ERP

شروع استعمال اصطلاح (Enterprise Resource Planning)ERP توسط گارتنر که به معنای راهکار جامع برنامه ریزی منابع سازمانی می باشد به سال 1990 بازمی گردد. اما تولد این مفهوم  به سال 1960 و استفاده برنامه نویسان برای برنامه های نظارتی، مدیریتی و ارائه دشبوردها و گزارشات مدیریتی از سطح سازمان، باز می گردد. در دهه ۷۰ میلادی  این برنامه ها تکامل یافت و سیستم های جامع برنامه ریزی مواد MRP متولد شدند مه بعدها در گسترش خود تبدیل به نرم افزارهای MRP2 شدند. و در نهایت در دهه ۹۰ با پیشرفت در این سیستم ها و اضافه شدن فرایند های سازمانی مثل حسابداری و منابع انسانی صحنه  برای ورود ERP مهیا شد.ERP  نرم افزاری جامع است که تمام فرآیندهای اساسی کسب و کار را پوشش می دهد و با مزایایی چون اتوماتیک کردن فرآیندهای اساسی کسب و کار، یکپارچه سازی فرآیندی مابین دپارتمان های مختلف کسب و کار و همچنین تجمیع داده های سازمان برای ارائه گزارشات و دشبوردهای مدیریتی باعث بهبود بازدهی و کارآیی یه سازمان می گردد.

مهمترین مزیت سیستم های برنامه ریزی منابع سازمانی (ERP) یکپارچگی فرآیندی و در سطح دیتابیس فرآیندهای مختلف سازمان می باشد. در واقع ERP ها اصولا سیستم های نرم افزاری سابقا جزیره ای یک سازمان را برروی یک پایگاه داده مشترک و یکپارچه سوار می کنند. از طرف دیگر این نرم افزار یکپارچه باعث می شود که تمام فرآیندهای کسب و کارتان براساس بهروش های هر صنعت و کسب و کار(Best Practice) که از استانداردهای مورد پذیر جهانی مدیریت استنتاج شده اند، مهندسی مجدد شود و سیستم های جزیره ای و قدیمی سازمانتان جمع آوری گردد.

در سالهای اخیر از 2010 تا امروز، مفهوم جدیدی تحت عنوان Post-Modern ERP شکل گرفته است که در انتهای سیر تحول MRP  به MRP II و بعد ERP این Post-Modern ERP قرار می‌گیرد. یکی از تفاوت‌های مهم رویکرد ERP پست مدرن این است که قرار نیست ERP جایگزین همه سیستم‌ها در سازمان شود، آنچه بر روی زنجیره اصلی ارزش آفرینی سازمان است و به درون سازمان (back-office) مربوط است به طور کامل در ERP باید پیاده سازی شود، لکن ERP پست مدرن امکان یکپارچه سازی با سیستم های تخصصی و اختصاصی سازمان و یا سیستم‌های فرانت-اند که با مشتریان در ارتباط هستند را داراست.

تحول ERP

به عنوان مثال ERP Dynamics 365 مایکروسافت یک ERP پست مدرن است چرا که همه بخش هایش با وب سرویس امکان یکپارچه سازی با سیستم های نرم افزاری دیگر را دارد و همچنین با قابلیت (Automated Data Capture Systems) ADCS با بخش های انبار و تولید و لجستیک تبادل داده می کند.

ERP در ایران

در سال های 1350 تا 1365 استفاده از Mainframe در شرکتهای بزرگ صنعتی و خدمات برای اولین بار رایج شد و این سیستم های جزیره ای تا حد در صنایع مختلف مورد استفاده قرار گرفتند. با ظهور رایانه های خانگی  در سال های پایانی جنگ و اواخر دهه 60 بار دیگر استفاده از سیستم های اطلاعاتی مدیریتی در شرکت های متوسط و کوچک مورد توجه قرار گرفت. اما در این سال ها و سال های دهه 70 عمده شرکت ها به دنبال پیاده سازی سیستم های MIS  بوده اند و در اواخر دهه 70 در ایران است که شرکت ها کم کم از سیستم های MIS به سمت ERP ها حرکت می کنند. در ابتدای این دوره به دلیل تجربه ناموفق پیاده سازی ERP در دومجموعه بزرگ اقتصادی-ایران خودرو و مپنا- این شبهه در بین مدیران و تصمیم گیران ایرانی شایع شد که ERP های مطرح خارجی مانند SAP ، Oracle مناسب پیاده سازی در سازمان ها و شرکت های ایرانی نیستند. با ورود به دهه 90 خورشیدی و با توجه به گسترش کسب و کارهای الکترونیکی در ایران و ورود شرکت های خارجی به بازار ایران، شاهد اقبال دوباره شرکت های داخلی به راهکارهای جامع و استاندارد بین المللی بوده ایم. راهکارهایی که با انطباق با قوانین ایران و همچنین انعطاف پذیری بالا، می توانند بلوغ سازمانی و فرآیندی شرکت های ایرانی را قابل رقابت با شرکت های بین المللی نمایند.

 

از طرف دیگر پشتوانه عملی و نظری ERP های مطرح دنیا علاوه بر استانداردهای بین المللی مانند APQC که در به روش های این نرم افزارها لحاظ شده، تجربه پیاده سازی و استقرار و مواجه شدن و حل کردن چالش های کسب و کارهای واقعی در زمینه های گسترده و متنوع کسب وکار است. این راهکارهای استاندارد که از همین تجربیات پیاده سازی آن مندرج گردیده است ضمن بهینه فرآیندهای کسب و کار ریسک اجرای پروژه را به شدت کاهش می دهد.

Dynamics NAV مایکروسافت در ایران

ERP Dynamics NAV در بیش از 200،000 کسب و کار در سراسر دنیا و در صنایع و کسب و کارهای مختلف استقرار یافته است که همین تعداد پیاده سازی می تواند در پروژه های مشابه مبنای راهبردی استقرار ERP قرار بگیرد. در همین بستر نزدیک به 4000 پارتنر این ERP رشد یافته اند و با ارائه افزونه های بیشماری مانند LS Retail باعث مناسب سازی این راهکار جامع در کسب و کارهای بخصوص شده اند. 

سامیکس با بیش از 16 سال سابقه فعالیت در حوزه IT و دارای رتبه 1 شورای عالی انفورماتیک هم اکنون به عنوان اولین و تنها شرکت دانش بنیان ارائه کننده این راهکار جامع و یکپارچه برنامه ریزی منابع سازمانی مایکروسافت در ایران اقدام به ارائه این محصول و خدمات راه اندازی،پیاده سازی و استقرار و آموزش و پشتیبانی آن کرده و با تمرکز بر بومی سازی این راهکار معتبر بین المللی این خدمات را با مجرب ترین تیم اجرایی و در بالاترین سطح کیفیت ارائه می کند، ضمنا لازم به ذکر است با اتکا بر تجارب پیاده سازی موفقیت آمیز خود در سازمان های مختلف از جمله صنایع بازرگانی، تولیدی، خدماتی، خرده فروشی، E-commerce،  نفت ،گاز و پتروشیمی پروژه محور و … شرکت ها را از استفاده از مشاورین بسیار گران قیمت خارجی ، در استقرار این راهکار جامع بی نیاز ساخته است.

Dynamics Business Central نسخه بروز شده Dynamics NAV مایکروسافت در ایران

سامیکس مفتخر است که ERP Dynamics Business central مایکروسافت که نسخه به روزرسانی شده Dynamics NAV از سال 2018 به بعد است، را در صنایع مختلفی اعم از صنعت فولاد، صنایع تنباکو، صنایع چوب، بزرگترین شرکتهای صنایع غذایی و نوشیدنی و بزرگترین کسب و کارهای آنلاین کشور پیاده سازی نموده و در حال حاضر در سال 2021 بیش از 40 کمپانی حقوقی در ایران به کمک این ERP و با پشتیبانی شرکت سامیکس فعالیت می کنند.